Ljudi danas konzumiraju otrovnu hranu, ponekad i u velikim količinama, a najčešće nemaju pojma šta zapravo jedu. Takav odnos prema hrani uzrok je velikog broja bolesti današnjice.
Jedna od tih namirnica je čips, koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svijetu jer su ga pojedini američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house i mnogi drugi proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svijetu!
Ne bi to bilo ništa da upravo tu namirnicu ne konzumiraju milijarde ljudi, i to u abnormalnim količinama. Da, svi znamo da je čips nezdrav, ali da je toliko toksičan da se apsolutno treba isključiti iz svakodnevne ishrane, to nikome nije u potpunosti jasno.
Mnogi ljudi su uvjereni da se čips priprema od krompira, ali kako ovi mediji navode, to je daleko od istine.
Kako oni pišu, u prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo tijesto, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u kipućem ulju i prosušuje.
U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači ukusa, koji su sami po sebi toksični. Iako su svi sastojci za smjesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.
U pitanju je akrilamid.
To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da uzrokuje rak kod životinja, a upravo čips ih ima u nenormalnim količinama, daleko od dopuštene mjere, navode gore pomenuti mediji.
Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.