Express
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
No Result
View All Result
Express
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
No Result
View All Result
Express
No Result
View All Result
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
Početna Izdvojeno

TRADICIONALNI SPECIJALITET: Oduševit će vas turski način kuhanja graha

Barbunya Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno grah dinstan na maslinovom ulju sa lukom, bijelim lukom i paradajzom. Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a neophodno ga je servirati sa malo soka od limuna preko i peršunom – upravo mu to daje osvježavajući šmek.

Specijalitet Barbunya Pilaki ima bezbroj varijacija na temu, ali mi vam donosimo jedan od klasičnijih recepata.

Potrebni sastojci:

500 grama šarenog grah

3 mrkve (oljuštene i isječene na kolutiće)

2 velika paradajza (isjeckana na srednje male komade)

2 veće glavice crnog luka (oljuštene, prepolovljene i isječene na kriške)

1 zelena paprika (očišćena od sjemenja, isječena na štapiće)

4 čena bijelog luka (sitno isjeckanog)

3 kašike maslinovog ulja

½ kašičice šećera

1 šolja tople vode

šaka peršuna (sitno isjeckanog)

so i biber

kriška svježeg limuna za posluživanje

Priprema:

Potopite grah u vodi veče prije pripreme ovog specijaliteta. Ujutru procijedite grah, a šerpu napunite svježom, čistom vodom, tako da bude dva do tri centimentra iznad zrna graha u šerpi. Kada voda proključa, temperaturu smanjite na srednju i kuhajte sve dok grah ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.

Kada se grah djelimično skuha, prelazimo na pripremu Barbunya Pilaki!

U velikoj šerpi lagano zagrijte maslinovo ulje i dodajte isjeckanu mrkvu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i zelenu i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta na srednjoj temperaturi, dok luk ne počne da postaje staklast.

Potom dodajte i paradajz, bijeli luk i šolju tople vode. Dodajte so i biber po ukusu, te pola kašičice šećera i sve dobro promiješajte. Nakon što proključa, ostavite da se kuha još desetak minuta.

Sada ovoj smjesi sa povrćem dodajte skuhan grah i sve dobro promiještajte. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola, i ostavite ovaj specijlitet da se krčka oko pola sata. Provjerite da li je grah omekšao – ako jeste skinite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.

Barbunya Pilaki služite na sobnoj temperaturi, a tradicionalno se servira tako što se preko iscijedi limunov sok, te se pospe isjeckanim peršunom.

Prijatno!

Tagovi: grah
Prethodni članak

PRVO AUTO, SAD VILA: Dalila za nekretninu iskeširala frtalj miliona eura

Sljedeći članak

POSTER SVAKOG KAMIONDŽIJE: Vesna Zmijanac kao od majke rođena

Povezani članci

Susjedi progovorili o tome kakva je Džejla Ramović stvarno: “Pazite, nje nekad nije bilo po sedam, deset dana…”

Mnogo skupa fotografija: Šemsa, Sinan i Halid u Bihaću spojili dvije noći za pamćenje!

Zna se tko je “kralj bakšiša”: Đani sa slavlja zna otići i sa 15.000 eura, zlatom i dragim kamenjem….

Zavirite u dnevni boravak Nataše Bekvalac: Igra sa kćerkom otkrila zanimljive detalje!

NAJNOVIJE

Berin Buturović snimio spot u Kosači: Fanovi već komentiraju kako je veliki “laf”!

Porodila se kćerka Mustafe Nadarevića: “Dobro došla slatka Vini!”

Odrastao u selu pored Bosanskog Petrovca, umro u Beogradu: Skoro četiri godine bez Marinka Rokvića!

Susjedi progovorili o tome kakva je Džejla Ramović stvarno: “Pazite, nje nekad nije bilo po sedam, deset dana…”

  • Impressum
  • Kontakt
  • Oglašavanje
COPYRIGHT 2025. AVAZ ROTO PRESS D.O.O. Sva prava pridržana.

Magazin "Express" je upisan u evidenciju javnih glasila u Uredu za informiranje Vlade FBiH br. 04-40-91/01 pod brojem 1017. od 19. 06. 2001. godine.

No Result
View All Result
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo