Pjevačica i kantautorica Alka Vuica ove godine proslavlja 40 godina otkako je na estradi. U svim tim godinama uspjela je ispjevati i napisati bezbroj hitova, a sve će kulminaciju doživjeti njenim koncertom na Šalati u Zagrebu ovog ljeta na njen rođendan. Svi oni za koje je stvarala nezaboravne pjesme bit će tu: Josipa Lisac, Željko Bebek, Severina, Boris Novković, Nina Badrić, Sandi i drugi.
Alka je rođena je 1961. godine u Umagu. Uvijek se izdvajala iz mase i bila drukčija od drugih, a poznata je i kao osoba bez dlake na jeziku. Napisala je mnoge velike hitove za legendarne izvođače poput Denis&Denis, Borisa Novkovića, Željka Bebeka i drugih.
Kad je stigla u Zagreb zbog studija, odmah je upala među slavne. Prvo se četiri godina zabavljala sa bubnjarom Srebrnih krila Adijem Karaselimovićem, a potom u braku sa slikarom Vukom Veličkovićem s kojim je dobila sina Arijana. Ni ta veza nije potrajala, ali i danas provode zajedno zime i ljeta kao prava obitelj.
Bila je u vezi sa sa Zlatkom Arslanagićem, bh. ugostiteljem s kojim je planirala i vjenčanje, ali u zadnje vrijeme to više ne spominje. čini se kako je njihovoj ljubavi došao kraj.

Tijekom faksa upoznala je Karla Metikoša i izrecitirala mu neke svoje stihove, na što je on ostao ugodno iznenađen i upoznao je s Josipom Lisac. S obzirom na to da je Josipa Lisac uvijek bila institucija hrvatske glazbe, Alki su se otvorila mnoge prilike nakon što je Josipa uzela njene tekstove. Tako je postala tražena među drugim pjevačima koji su tih godina bili u trendu.
Poznate su njezine pjesme poput “Ja sam lažljiva” koju je napisala za Denis&Denis, “Ni na sjever ni na jug” u izvedbi Sandija Cenova, “Ja sam zaljubljen” koju je otpjevao Tony Cetinski i “Danas sam luda” Josipe Lisac.
Nakon što je shvatila da joj pisanje leži, odlučila je pisati pjesme i za sebe pa tako 1993. izlazi njen album prvijenac “”Laži me” s istoimenim singlom. Dvije godine nakon toga snima novi album pod nazivom “Za tebe čuvam sebe” na kojem se nalazio i velik hit “Ej, šta mi radiš”. Albumi Alkatraz, Balkan girl, Profesionalka, Cirkus i Alkina Kafana odražavaju njen kantautorski duh.
Budući da joj kamere leže, našla se i na televiziji kao voditeljica svog talk showa Jedan na jedan, ali i kao urednica stalne rubrike Alka Individualka u showbizz magazinu Red carpet. Osim toga pisala je i kolumne za razne tjednike i mjesečnike. Oba joj posla leže, jer je spontana i britkog humora.
S.M