-Svakog dana želim da nikad nisam bio poznat. Ali ipak, iz svoje slave mogu da zaključim bar jednu dobru stvar – imam sreće što sam tokom godina upoznao mnogo divnih ljudi. I sada sam okruženim divnim ljudima zbog kojih sam svakodnevno zahvalan jer radim posao koji volimo i stalno smo okruženi smijehom- nesigurno je priznao slavni britanski “Goli kuhar”, 42-godišnji Džejmi Oliver u intervjuu koji je dao Gardijanu.
Nagli uspon ovog jednostavnog, nepretencioznog kuhara počeo je još 90-ih godina prošlog vijeka s intencijom koja ga drži i danas – da Britancima, a otkako je i svjetski slavan, svijetu, predstavi kuhinju koja će prije svega biti jednostavna, zdrava i dostupna svima.
S tim je ciljem počeo da gradi svoj san, a nakon slave koju je stekaoTV emisijom, priča je počela da raste do neviđenih razmjera da bi se posljednjih godina polako raspala poput kule od karata.
Prvi restoran otvorio je 2008. godine i nakon što je njime stekao neviđen uspijeh, otvorio jenekoliko lanaca s ukupno 37 restorana. Pad je uslijedio 2014. godine pa se njegov san nastavio urušavati da bi ove godine na vidjelo izašlo da je bankrotirao.
Fanovi su počeli da mu zamjeraju da je onaj njegov prisan pristup počeo da izostaje pa je njegov lanac restorana postao sličan svim drugim. I tako je, malo po malo, počelo da propada njegovo carstvo. Džejmi, doduše još uvijek radi puno parom, a kako je i njegov privatan život prilično turbulentan, uz petoro djece, sve više osjeća taj težak teret slave za koju sad stvarno tvrdi: “Bolje da je nikad nisam ni imao”.
Sve je to naravno teret života, ali veran svom starom cilju i dalje strastveno radi na projektima ozdravljenja nacije pa je tako u aprilu lansirao kampanju #AdEnough, jer želi da podstakne zabranu kompaniju koje oglašavaju nezdravu hranu djeci.