The Smithsonian once called Anthony Bourdain “the original rock star” of the culinary world. Follow updates: https://t.co/iY6Di73QfI pic.twitter.com/L4EANovmkR
— CNN Breaking News (@cnnbrk) June 8, 2018
Stravična smrt mnoge je podsjetila na proteklu godinu, i to kako je Entoni za strane medije govorio o teretu koji nosi na leđima.
-Bio sam nesretna duša, sa ogromnim problemom, najprije heroinom a onda i krekom. Povrijedio sam, razočarao i uvrijedio mnoge ljude i žalim zbog toga. To je sramota sa kojom moram da živim– rekao je on tada.
Ipak, jedno vrijeme bio je prilično zadovoljan onime što je postigao. Tvrdio je da je u boljem stanju nego ikada kada su mu ruke ponovo postale meke, kada su izblijedili mnogi ožiljci i opekotine. U tom trenutku bio je u prilici da se pohvati time da putuje 250 dana godišnje, da redovno trenira i da više nema problema sa alkoholom.
Jedan od najuticajnijih kuhara na čitavom svijetu i poznato televizijsko lice otkrio je jednom prilikom da je u ranoj mladosti bio prilično lukav, ali i stidljiv momak. Bio je izuzetno sretan kao perač sudova, a još veću sreću je upoznao tek kada su ga unaprijedili da radi na fritezi. Razna interesovanja i vijugavi životni put odveo ga je i do destinacija i znanja koje nije ni sanjao da će spoznati.
-Kada gledate ono što sam ja redovno gledao to promijeni vaš pogled na svijet. Proveo sam toliko puno vremena u zemljama u razvoju, uhvatio me je rat u Bejrutu, bio sam u Liberiji, Kongu, Iraku i Libiji i shvatio koliko brzo stvari mogu da postanu loše, koliko sreća može da se okrene u okrutnost i smrt. Pretpostavljam da sam se naučio poniznosti- tvrdio je on.