Prošle je godine tim Sir Kensingtona, po procjeni, zaradio gotovo 140 miliona dolara od prodaje svog recepta za kečap.
No, danas recepte za bilo šta možete pronaći besplatno na svakom koraku interneta. I njima se poslužiti, bez da ikoga tražite dopuštenje ili mu nešto platite.
I dok smo sretni i zadovoljni u kuhanju po različitim (još uvijek besplatnim) receptima, neki se pitaju može li se recept unovčiti i mogu li oni koji su ga izmislili od njega nešto i zaraditi? Slično kako to čine muzičari, pisci i ostali. Nathan Myhrvold tehnološki je stručnjak koji je postao eksperimentalni chef pa objavio knjigu recepata. On je jedan od onih koji misli kako bi recepti trebali postati zaštićeno autorsko djelo, poput muzike, poezije i umjetnosti.
-Postoji određena uporedba recepata i računalnih kodova. Recept za jedinstveni proizvod je poput zaštićenog koda- rekao je. U SAD-u većina recepata nije zaštićena autorskim pravom uvelike zbog toga što većinom ‘samo’ sadrže nazive sastojaka i njihove količine. Slično je i u Evropi.