Site icon Express

Tonči Huljić: Moja kćerka Hana je zaljubljena u Petra Grašu

Čuveni kompozitor, muzičar i osnivač grupe „Magazin", Tonči Huljić bio je nedavno u Sarajevu. Ovih dana radi novu pjesmu za Jelenu Rozgu, a Petra Grašu vraća na stare staze slave. Priča o tome da li je teško napraviti hit i kako izgleda saradnja sa kćerkom Hanom.

Stvar navike

Ovih dana radite novi mjuzikl. O čemu je riječ?

– Počeo sam da radim kastinge za mjuzikl „Pacijent". To je priča o jednoj ludnici koja je prazna, a svi su na telviziji ili u politici, i to je parodija i jedno upozrenje na ove rijaliti šouprograme koji nas bombraduju.

Neko Vas je iznenadio na kastingu?

– Da, Hana Huljić, moja kćerka. Ona mi nije rekla da ide na kasting, nije mi rekla da je to zanima. S amo je otišla, i naravno da je prošla. Ja sam bio šokiran i iznenađen jer su mi kasnije rekli saradnici. Kao otac sam bio ponosan, naravno, ali i kao muzičar.

Koliko trenutno imate posla?

– Ima dosta. Ja paralelno radim par stvari, tako da više i ne pamtim šta i kad radim. Znam da radimo za Jelenu Rozgu jednu pjesmu, i to je nešto što treba uskoro da se privede kraju.

Kako izdržavate takav tempo?

– To je stvar navike. Jednostavno, navikao sam da sam stalno na putu, da radim. Bitno je da imam ljude koji mi na vrijeme kažu raspored, tako da se ne brinem da ću nešto da pomiješam.

Kažu da ne starite. Da li je tu recept?

– Vjerovatno. Opušteno živim, ako je provd u kafani do jutra ja nisam taj koji će da ode na spavanje u deset. Nekako u svemu znam granicu i mjeru, a ne koristim nikakve botkse, kreme i slične stvari.

Najviše sarađujete sa Petrom Grašom. Kako izgleda ta saradnja?

– On je sjajan momak prije svega. Mi znamo da radimo, ali i da se provedemo. Sa Grašom je lako raditi jer je jako tačan i precizan u poslu, a ja takve saradnike volim. Nema razloga da komplikujemo stvari.

Njegove pjesme „Moje zlato" i „Srce za vodiča" nižu uspjehe. U pjesmi „Srce za vodiča" pojavljuje se i vaša kčerka Hana. Kako je došlo do te saradnje?

– Hana će mi zamjeriti što ovo pričam. Ona je bila zaljubljena u Petra Grašu, a to je bilo dok je bila mala, jer je on bio stalno u našoj kući. Njena želja je bila da sarađuju, i to su i učinili. Ona je čula pjesmu „Srce za vodiča" i jako joj se dopalo, tako da je rekla, hajde tata molim te da ja pjevam taj ženski vokal, i ispalo je jako dobro. Pjesma je jako neobična,a ona se pojavljuje i u spotu.

Jeste li očekivali da će sin i kćerka krenuti vašim stopama?

– Nisam. Zato što su odarstali uz muziku, gledali kako radim, pa sam mislio da ih to ne zanima. Ivan svira kalvir i klavijature i hoće solo karijeru, dok se Hana obrazuje u domenu kalsične muzike, i pjevala je u mom bendu „Madre badessa". Nisam ih gurao, tjerao, to su bile njihove odluke. Drago mi je u neku ruku da je tako, ali sam i svjestan svih rizika i problema koje nosi ovaj posao. I ja sam planirao da budem pravnik, i studirao sam pravo, došao do diplosmkog,a onda je došla pjesma „Kokolo" i sve je krenulo nekim drugi putem.

Često kažete da sve dugujete supruzi. Kako izgleda saradnja bračnog para i spajanje privatnog i poslovnog života?

– Ništa ne bih napravio bez Vjekoslave. Ona je napisala onu čuvenu – žena, majka, kraljica. Ona je odgajala djecu dok sam ja bio otac na službenom putu, bila je i danas je stub porodice Huljić. Mi smo se vjenčali jako mladi. Prije svega smo bili dobri prijatelji, onda saradnici i supružnici, tako da je nekako sve išlo svojim slijedom. Vjekoslava i ja nemamo problema. Poslovni i privatni život smo izbalansirali. Tačno se zna šta ko radi, tako da nema problema.

Ko šefuje u porodici Huljić kad se nešto radi?

Bez trzavica

– Zavisi. Radimo dugo zajedno, pa onda nema nekih trzavica. Ako sam ja u pravu, onda je onako kako sam zamislio, ali sam spreman da popustim ako vidim da je ono što ona misli dobro. Ja sam uvijek spreman na kompromise, ako to donosi dobro poslu.

Može li se nekome garantovati hit ili pjesma pobjednica Eurosnga?

– Naravno da može. Ja mogu, ali neću da otkrivam na koji način. Ja garantujem da mi neko može naručiti pjesmu za Eurosong, i reći hoću da budem prvi, peti, deveti, petnaesti ili zadnji, i ja ću napisati tačno takvu pjesmu.

Estrada je "šarena"

Kako danas izgleda estrada?

– Mislim da je dosta šareno, a i da je to u neku ruku jako dobro. Tu se onda pokaže ko se snalazi, kako i koliko neko vrijedi. Nisam ja sad za to da nešto pametujem. Neka svako radi onako kako misli.