Express
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
No Result
View All Result
Express
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
No Result
View All Result
Express
No Result
View All Result
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
Početna Zanimljivosti

Najskuplji recept na svijetu košta 140 milijona dolara

Većina recepata nije zaštićena autorskim pravom zbog toga što većinom 'samo' sadrže nazive sastojaka i njihove količine

Prošle je godine tim Sir Kensingtona, po procjeni, zaradio gotovo 140 milijona dolara od prodaje svog recepta za kečap. No danas recepte za bilo što možete pronaći besplatno na svakom koraku interneta. I njima se poslužiti, bez da ikoga tražite dopuštenje ili mu nešto platite.  I dok smo sretni i zadovoljni u kuhanju po različitim (još uvijek besplatnim) receptima, neki se pitaju može li se recept unovčiti i mogu li oni koji su ga izmislili od njega nešto i zaraditi? Slično kako to čine muzičari, pisci i ostali.  Nathan Myhrvold tehnološki je stručnjak koji je postao eksperimentalni chef  pa objavio knjigu recepata. On je jedan od onih koji misli kako bi recepti trebali postati zaštićeno autorsko djelo, poput glazbe, poezije i umjetnosti.
–Postoji određena usporedba recepata i računalnih kodova. Recept za jedinstveni proizvod je poput zaštićenog koda – rekao je. U SAD-u većina recepata nije zaštićena autorskim pravom uvelike zbog toga što većinom ‘samo’ sadrže nazive sastojaka i njihove količine. Slično je i u Europi.

–Takve instrukcije nisu ni originalne, a ne mogu se ni kvalificirati kao umjetničko djelo – objašnjava Martin Berger iz švedskog patentnog i registracijskog ureda.
No Myhrvold recepte uspoređuje sa svojim prijašnjim poslom i pričom o fontovima.
–Postoje hiljade različitih dizajna fontova. I dok oni nisu zaštićeni, nazivi fontova jesu. Nisu zaštićene mjere, tj. ‘koordinate’ koje ćete stavit u kompjuterski program poput proporcija sastojaka u recept. To je malo zbrkano, ali takav je zakon – rekao je.
Slično je i s Cronutom – popularnim američkim slatkim pecivom koji je zapravo kombinacija kroasana i krafne. Tehnika i recept izrade ove krafne i kroasana nije zaštićena, no slastičar Dominique Ansel zaštitio je naziv tog slatkog peciva. I poprilično agresivno bori se sa onima koji ga kopiraju.  Iako trademark može poslužiti kao dobra zaštita brenda, no nije aktivni izvor zarade. Myhrvold naglašava kako bi patentiranje mogao biti potencijalni način ‘unovčavanja’ recepta, iako je to za većinu chefova, nepraktično.
Patentiranje recepata stoji oko tisuću dolara i mora zadovoljiti niz kriterija, kao što je jedinstvenost i korisnost. Tako npr. tofu ima nekoliko patenata zbog netipičnog procesa proizvodnje.

Prethodni članak

Bizarni znak na Titovoj štafeti najavio je raspad Juge

Sljedeći članak

ZAPITAJTE SE: Ako radite ove stvari, muškarci vam neće prilaziti!

Povezani članci

Jelena Karleuša potvrdila da je on njen novi ljubavnik: “Velik je, pravi Avatar!”

Zbog novog spota pjevača optužuju da je satanista: “Treba te spaliti!”

Gase se Zvezde Granda: Pjevač najavio posljednju sezonu i sve šokirao!?

ŠOK! Pjevačica pred razvodom: Suprug je otpratio s Instagrama i otišao nakon što je ona operirana!?

NAJNOVIJE

Jelena Karleuša potvrdila da je on njen novi ljubavnik: “Velik je, pravi Avatar!”

Zbog novog spota pjevača optužuju da je satanista: “Treba te spaliti!”

Gase se Zvezde Granda: Pjevač najavio posljednju sezonu i sve šokirao!?

ŠOK! Pjevačica pred razvodom: Suprug je otpratio s Instagrama i otišao nakon što je ona operirana!?

  • Impressum
  • Kontakt
  • Oglašavanje
COPYRIGHT 2025. AVAZ ROTO PRESS D.O.O. Sva prava pridržana.

Magazin "Express" je upisan u evidenciju javnih glasila u Uredu za informiranje Vlade FBiH br. 04-40-91/01 pod brojem 1017. od 19. 06. 2001. godine.

No Result
View All Result
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo