Express
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
No Result
View All Result
Express
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
No Result
View All Result
Express
No Result
View All Result
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo
Početna Izdvojeno

TRADICIONALNI SPECIJALITET: Oduševit će vas turski način kuhanja graha

Barbunya Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno grah dinstan na maslinovom ulju sa lukom, bijelim lukom i paradajzom. Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a neophodno ga je servirati sa malo soka od limuna preko i peršunom – upravo mu to daje osvježavajući šmek.

Specijalitet Barbunya Pilaki ima bezbroj varijacija na temu, ali mi vam donosimo jedan od klasičnijih recepata.

Potrebni sastojci:

500 grama šarenog grah

3 mrkve (oljuštene i isječene na kolutiće)

2 velika paradajza (isjeckana na srednje male komade)

2 veće glavice crnog luka (oljuštene, prepolovljene i isječene na kriške)

1 zelena paprika (očišćena od sjemenja, isječena na štapiće)

4 čena bijelog luka (sitno isjeckanog)

3 kašike maslinovog ulja

½ kašičice šećera

1 šolja tople vode

šaka peršuna (sitno isjeckanog)

so i biber

kriška svježeg limuna za posluživanje

Priprema:

Potopite grah u vodi veče prije pripreme ovog specijaliteta. Ujutru procijedite grah, a šerpu napunite svježom, čistom vodom, tako da bude dva do tri centimentra iznad zrna graha u šerpi. Kada voda proključa, temperaturu smanjite na srednju i kuhajte sve dok grah ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.

Kada se grah djelimično skuha, prelazimo na pripremu Barbunya Pilaki!

U velikoj šerpi lagano zagrijte maslinovo ulje i dodajte isjeckanu mrkvu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i zelenu i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta na srednjoj temperaturi, dok luk ne počne da postaje staklast.

Potom dodajte i paradajz, bijeli luk i šolju tople vode. Dodajte so i biber po ukusu, te pola kašičice šećera i sve dobro promiješajte. Nakon što proključa, ostavite da se kuha još desetak minuta.

Sada ovoj smjesi sa povrćem dodajte skuhan grah i sve dobro promiještajte. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola, i ostavite ovaj specijlitet da se krčka oko pola sata. Provjerite da li je grah omekšao – ako jeste skinite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.

Barbunya Pilaki služite na sobnoj temperaturi, a tradicionalno se servira tako što se preko iscijedi limunov sok, te se pospe isjeckanim peršunom.

Prijatno!

Tagovi: grah
Prethodni članak

PRVO AUTO, SAD VILA: Dalila za nekretninu iskeširala frtalj miliona eura

Sljedeći članak

POSTER SVAKOG KAMIONDŽIJE: Vesna Zmijanac kao od majke rođena

Povezani članci

Ovako je Marija priznala Verici da voli žene: Suze su tekle, nismo pričale…

Za nju se pričalo da Teu Tairović drži u šaci: Ali kako se Ivan uklopio u cijelu tu priču!?

Maja Šuput izrazila divljenje prema Seki Aleksić: “Osjećam se kao braco koji je našao Seku…”

Živojinovići mole Aleksandru Prijović da se predomisli: Pjevačica sama donijela životnu odluku!

NAJNOVIJE

Donna Ares i kao tinejdžerica pokazivala karakter: “Na maturskoj je bilo užasno…” (VIDEO)

Knez se rastao nakon 17 godina braka jer mu je žena bila “lijena” pa priznao: Novu upoznao dok je još bio u braku!

Rialdu Karahasanović razmazio 11 godina stariji biznismen: Na Mikonosu uživaju za sve pare!

Ovako je Marija priznala Verici da voli žene: Suze su tekle, nismo pričale…

  • Impressum
  • Kontakt
  • Oglašavanje
COPYRIGHT 2025. AVAZ ROTO PRESS D.O.O. Sva prava pridržana.

Magazin "Express" je upisan u evidenciju javnih glasila u Uredu za informiranje Vlade FBiH br. 04-40-91/01 pod brojem 1017. od 19. 06. 2001. godine.

No Result
View All Result
  • Najnovije
  • Vijesti
  • Rijaliti
  • Skandal
  • Ljepotice
  • Dijaspora
  • Svijet
  • Zanimljivosti
  • Intervju
  • Paparazzo